Steve Blair: “Si fas servir la força, perds la força”

Foto: Clàudia Sauret
Entrevista d’Anna Grimau

L’Steve Blair (Londres, 17 de febrer del 1965) exerceix l’acupuntura des de fa 31 anys i en fa 14 que té consulta a Sitges. Des de petit ja se sentia atret per les arts marcials i l’Orient. De jove va seguir aquesta atracció amb la lectura de la filosofia oriental amb Tao Te King i Confuci com a grans referents. Abans de iniciar el seu camí per l’acupuntura, va estudiar fotografia d’art contemporani i feia retrats a persones orientals. Això va ser després de treballar en un bufet d’advocats a Londres. Li encantava aquesta feina perquè amb 16 anys va descobrir que els tribunals eren el reflex de la vida. Durant un any també va exercir feines similars a les d’advocat a Sidney, la capital australiana. 

Com et vas formar?

Vaig estudiar medicina oriental a la Universitat a Londres i després vaig fer un màster d’acupuntura. A Londres vaig conèixer la meva dona, que és japonesa, i ens va sorgir l’oportunitat d’una beca per estudiar acupuntura durant un any al Japó. Per sort, per atzar o per causalitat, vaig conèixer aTokio el qui després seria el meu mestre d’acupuntura, l’Edward Obaidey. De seguida vaig sentir una profunda connexió amb ell i la seva forma de treballar. Vaig anar al Japó per un any i m’hi vaig quedar 8. 

Què és l’acupuntura? Com la definiries?

És una bona pregunta. Jo me la faig constantment. El caràcter xinès de l’acupuntura és una imatge que té una arma metàl.lica amb una boca que suggereix una persona que crida de dolor. Té una marca a sobre de la boca que indica que impedirà que la persona cridi. Així que una agulla d’acupuntura significa literalment una arma que es fa servir per aturar el dolor. 

Sembla una contradicció, no?

Sí, si ho mirem així podem entendre que és bastant natural tenir por a les agulles. Per descomptat això no vol dir que l’acupuntura sigui dolorosa. Els meus pacients saben que em senten més a mi que a les agulles. L’agulla fa mal si es col.loca en un punt incorrecte. Així que depen de l’habilitat de l’acupuntor. Tampoc és bo tractar algú que té un trauma amb una agulla molt forta perquè empitjorarem el dolor. La intensitat del tractament s’ha d’ajustar a cada persona.

El cos sempre segueix l’energia. Així que si l’energia canvia, el cos també.

I com saps què necessita cada persona?

La sessió d’acupuntura comença abans de la física. Analitzo l’energia de la persona per veure com és i què necessita. I ho faig mirant la constitució, els ulls, els llavis, el nas, les orelles…El teu cas és molt clar: ets de bon menjar, ho veig en la mida de les teves narines que indiquen que els intestins són grans. La carn és important a la teva dieta. Els teus llavis són carnosos, el que vol dir que tens prou sang per fer una bona digestió. També detecto molt al pols.

Què hi detectes al pols?

La qualitat que té. El pols et deixa mesurar l’energia del cor que és molt important per veure quina profunditat d’acupuntura necessita. Vaig posant les agulles i vaig prenent el pols constantment per mesurar si cal més pressió o menys. Em dona pistes per saber quin meridià tractar i amb quina intensitat. 

Com funciona l’acupuntura?

Aquesta és la pregunta d’or. Primer som éssers energètics i després físics. El cos sempre segueix l’energia. Així que quan l’energia canvia, el cos la segueix i també canvia. Per exemple, quan vas de vacances la teva energia ja fa temps que hi era mentre planejaves el viatge. Per tant si la nostra energia es bloqueja, el nostre cos també es bloqueja. Ja sé que és una mica estrany parlar d’energia perquè pot semblar místic o espiritual.

L’energia és fonamental?

Sí, perquè forma part del procés cap a una bona salut perquè precedeix el que es pot veure. El sistema de meridians es pot concebre com una divisió de l’ésser subconscient o conscient o com la divisió entre el físic i el no físic. Qualsevol canvi al sistema de meridians a través del tacte, la moxa o una agulla d’acupuntura iniciarà un canvi energètic. I el cos físic el seguirà. 

Què et trobes a la camilla?

La majoria de persones tenen l’energia bloquejada, bloquejos emocionals. Amb els anys també he observat que les persones grans tenen major resiliència. Tinc pacients de 80 anys que tenen molta més energia que molts de 40. I és que la gent gran respon molt bé a l’acupuntura com els infants i els joves. En canvi, l’edat del mig els costa més perquè tenen l’energia massa al cap, pensant. Estan estressats i això no els permet deixar que es treballi bé la seva part emocional i física. També vénen més dones que homes perquè són més valentes i estan més acostumades a preservar l’energia. Normalment la dona ve primer i després ve el seu home a la consulta.

La majoria de persones pateixen bloquejos energètics i són emocionals

Com ha de ser un bon acupuntor?

El bon acupuntor ha de ser com a una tassa buida, que estigui molt obert a rebre nova informació i entendre la filosofia d’aquesta tècnica:  buidar d’energia per omplir d’energia, com el Txi Kong. Si vols ser honest, has d’estar disposat a aprendre dels teus pacients. Per això sento molt d’amor per a qualsevol persona que ve a la meva consulta, un amor profund des del cor, perquè els meus pacients em donen tant i aprenc tant d’ells que només puc sentir agraïment cap a ells. Hi ha una energia invisible entre tu i el pacient que és realment el que s’hi mou. És molt subtil. Ho vaig aprendre del meu mestre Obaidey. 

Tens alguna cita preferida?

Una del meu gran mestre de Tai-Txi a Tòquio, Sam Tam, que ara té 82 anys: “Si fas servir la força, perds la força”. Es refereix a l’aplicació del Tai-Txi com a art marcial. La considero molt adient en l’àmbit de l’acupuntura perquè els occidentals acostumem a voler donar una solució a un problema sense mirar realment la seva arrel.De fet, l’origen del problema podria ser haver fet ús de la força. Has gaudir de la presència física dels altres, nodrir la salut i viure al màxim.

Què et va dur a Sitges?

Quan vivíem a Tòquio hi havia molts festivals a l’aire lliure que em recordaven Barcelona. Al 2007 vaig fer un viatge per comprovar les meves opcions: primer Londres, després Barcelona i finalment Sitges. I aquí vaig tenir molt bones sensacions díficils de traduir amb paraules. Estic molt content d’haver vingut.